Fredag d. 7. juni 2019, kl. 17:00

Knud Rasmussens 140 år fejres i Lynge

Lynge-Uggeløse sogne indbyder igen i år til fødselsdag for Lynges kendte Grønlandsfarer, Knud Rasmussen. De 140 år fejres på selve fødselsdagen, fredag den 7. juni kl. 17 i Lynge Kirke og Præstegårdslængen.

Knud Rasmussens første tre polarekspeditioner blev delvist blev planlagt og udgik fra Lynge Præstegård, hvor Knuds far, Christian V. Rasmussen, siden 1896 var præst.

Lynge Præstegård var samlingspunktet og udgangspunktet i disse år, hvor berømtheder og journalister færdedes hjemmevante.

Gudstjenesten kl. 17 er ved Martin Corfix under medvirken af Erinarsoqatigiit – Aavaat koret. Kl. 18 er der laksemadder og et glas for beskedne 40 kr. ledsaget af grønlandsk trommedans. Af plads hensyn er der desværre lukket for tilmelding til spisning

Ca. kl. 19.30 grønlandsk underholdning i Lynge Kirke og afslutning under lindetræerne i præstegårdshaven med sang.

Lidt om "Mother of the sea"  

Er en performancekoncert, frit skabt over den inuitiske myte om Havets Moder. Hun sidder på havets bund og hersker over fangstdyrene, som sommetider sætter sig fast i hendes hår, så menneskene ikke kan fange dem. Havets Moder er så stor, at selv hvalerne blir til lus i hendes kæmpestore manke, og derfor er det noget af en mission for åndemaneren at tage på sjælerejse, ud af kroppen, ned for at rede lusene ud, så dyrene blir frigivet til menneskene. Dette gør han gennem trance i et ritual med inuit trommen. Havets Moders fortid er grum, og derfor er hendes vrede stor, men i denne musikalske version af fortællingen er åndemaneren i stand til at forføre hende med poesi og sang, så hun blir samarbejdsvillig og medgørlig. På denne måde skaber de en pagt mellem hinanden, manden og kvinden, om den rette fordeling af naturens goder til menneskene. Musikken er moderne, inspireret af både den inuitiske Chant/ Trommesang, Filmmusik, Electronica og Rock, med engelske og grønlandske tekster. 

Aviaja Lumholt er halvt grønlandsk, halvt dansk, uddannet Sanger/Musiker fra Rytmisk Musikkonservatorium i København, og har derudover været elev på den grønlandske krops-teaterskole, Tuukkaq, hvor hun lærte den grønlandske maskedans, som hun bruger som inspiration til sine performances. Hun har turneret og sunget på cd`er og på tv med både danske og grønlandske kunstnere, blandt andet Rasmus Lyberth og det grønlandske rockband, Zikaza, og i Danmark har hun blandt andet været feature-solist med det internationale og danske worldjazz ensemble, New Jungle Orchestra, og holdt adskillige live-koncerter med egen musik, både med band og som solist.  

Igor Radosavljevic er opvokset i Danmark med sine forældre fra Eks-Jugoslavien. Han er uddannet filmmusik- komponist fra Syddansk Musikkonservatorium i Esbjerg, er multi instrumentalist, sanger og videokunstner. Han optræder som solist med egne kompositioner, skabte i 2017 performancekoncerten, Algoritmer Over Temperament, og har derudover medvirket som skuespiller i de danske tv serier, Livvagterne, Forbrydelsen og spillefilmen, Alting bliver godt igen.  

Sammen præsenterer de en multikulturel og nutidig udgave af det inuitiske sagn.   

Af plads hensyn er der desværre lukket for tilmelding til spisning. 

 

  

Medvirkende
Martin Corfix
Sted
Lynge Kirke